X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Feb 3, 2013 - Bucatareala    No Comments

Tiramisu Frangelico by Nigella Lawson

Sursa foto: ifood

de Oana Grecea

Rețeta face parte din cartea ”Gătește cu pasiune” scrisă de vedeta tv, mămică și pasionată de gătit Nigella Lawson (editată de Litera) . Acum pe blog puteți găsi și varianta de Tiramisu a lui Ramsay, dar și o variantă de familie Tiramisu fără mascarpone. Să aveți de unde alege.

Nigella face în carte o întreagă poveste în jurul acestei prăjituri, pe care merită să v-o spun parțial:

… ”Frangelico este unul din lichiorurile mele preferate: îmi place sticla, care pare îmbrăcată în sutană, îmi plac gustul și mirosul de alune. Are o consistență aproape cremoasă, dar – și aceasta îi taie dulceața – un gust de fum închis la culoare, mult mai închis decât te-ai aștepta de la alune.

În barurile din Italia, în special în nord-vest, poți bea o caffe coretto cu Frangelico, cu alte cuvinte un espresso corectat (îmbogățit) cu o aromă de lichior. .. În rețetă am urmărit exact amestecul de arome”.

Rețeta este pentru un tiramisu mai mare, suficient cât să umple o tavă pătrată cu latura de 24 cm și să hrănească 12 persoane.

Ingrediente pentru 12 porții:

250 ml de cafea espresso, sau 8 lingurițe (15 gr) de pudră pentru espresso, dizolvate în 250 ml apă fiartă; 250 ml lichior Frangelico de alune, plus pentru umplutură (mai jos):

Pentru umplutură:

2 ouă, albușurile separate de gălbenușuri; 75 g zahăr tos; 60 ml lichior de alune Frangelico; 500 g mascarpone; 30 pișcoturi de șampanie, circa 375 g; 100 g alune prăjite, tocate; 3 lingurițe cacao pudră; un vas pătrat cu latura de 24 cm

Notă: pentru că prăjitura conține ou crud, nu este recomandată persoanelor cu sistem imunitar deficitar, cum ar fi copiii mai mici, persoanele în vârstă sau gravidele.

Mod de preparare:

Combină cafeaua cu 250 ml de lichior Frangelico într-un borcan și, în cazul în care cafeaua este fierbinte, las-o să se răcească.

Bate albușurile până când devin spumă. Într-un castron separat, freacă gălbenușurile cu zahărul și 60 ml de lichior Frangelico, pentru umplutură.

Încorporează crema mascarpone în gălbenușurile frecate cu zahăr și bate bine, pentru ca amestecul să se omogenizeze. Încorporează ușor amestecul în albușurile bătute spumă și mai amestecă o dată.

Toarnă jumătate din amestecul de cafea și lichior Frangelico într-un bol mare și înmoaie în lichid, câte patru o dată pe ambele fețe, suficiente pișcoturi pentru un strat.

Acoperă fundul vasului pentru tiramisu cu un strat de pișcoturi înmuiate: trebuie să fie moi, dar să nu se rupă (însă nu este o problemă dacă se rup). Toarnă lichidul rămas după înmuiere peste stratul de pișcoturi.

Pune jumătate din amestecul cu mascarpone deasupra pișcoturilor și întinde-l uniform.

Toarnă restul amestecului de cafea cu lichior Frangelico din borcan în castron pentru un alt strat de pișcoturi și înmoaie-le ca pe celelalte, apoi aranjază-le peste mascarpone, formând un strat compact.

Toarnă lichidul rămas peste stratul de pișcoturi și întinde deasupra restul de cremă mascarpone. Acoperă vasul cu folie alimentară și lasă-l în frigider peste noapte sau cel puțin 6 ore.

Înainte de a servi, scoate prăjitura din frigider și înlătură folia. Amestecă alunele prăjite și tocate cu 2 lingurițe de cacao pudră și presară-le peste stratul de mascarpone. Apoi pudrează cu ultima linguriță de cacao trecută prin sită, ca să acopere egal prăjitura.

De reținut:

Tiramisu se poate face cu 1-2 zile înainte și se poate păstra în frigider patru zile, iar resturile trebuie să fie congelate imediat.

Indicații pentru congelare:

Tiramisu poate fi congelat până la trei luni. Învelește prăjitura (fără toppingul de alune și cacao), cu un strat dublu de folie din aluminiu. Lasă-l să se dezghețe peste noapte în frigider, apoi decorează cu alune și cacao, conform instrucțiunilor din rețetă.

Despre cartea Nigellei am scris aici.

Rețete similare de Tiramisu găsiți pe blog aici:

Tiramisu fără mascarpone – varianta mea

Tiramisu la minut by Gordon Ramsay

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!