X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 8, 2012 - Bucatareala    No Comments

Tort de fructe cu frisca

 

Pot fi folosite orice fructe de sezon. Prin urmare, imaginația e liberă să o ia razna. Vă recomand blatul făcut în casă, pentru că se face destul de ușor.

Este un tort care merge în orice ocazie, fără a fi grețos. Nu iese foarte mare, adică pentru maxim 8-10 persoane/porții. Timp de pregatire: 50 – 60 de minute (cu tot cu blat).

Pentru blat: 5 ouă, 200 grame zahăr, 300 g, făină, o lingură ulei. Se amestecă toate acestea până devin o spumă frumoasă care tot face bășici de la bătut. (eu folosesc mixerul). Se bagă la cuptor circa 20 de minute la 180 de grade, dar dacă e copt aluatul încercați cu scobitoarea. Dacă scobitoarea iese curată din aluat atunci e cam gata.

Pentru restul aveți nevoie de:

1 cutie compot de ananas, 1 l de frișcă naturală sau vegetală, 1 lămâie rasă, 5 ml esență de vanilie, ananasul din compot, 4 kiwi, 200 grame zmeură ori o rodie (asta am folosit eu la interior), 350 g căpșuni, 100 g fulgi migdale (opțional).

Mod de preparare: blatul se taie în 3 straturi după ce s-a răcit ușor.

Se amestecă zeama din cutia de ananas cu esența de vanilie și lămâia rasă.

Se însiropează primul strat cu amestecul realizat.

Se întinde frișca (150-200 g) pe primul strat de blat.

Se așează deasupra feliile de ananas din compot.

Se însiropează al doilea strat de blat și se așează peste primul.

Se tapetează cu frișcă (150 g).

Se taie căpșunile și kiwi-ul cubulețe.

Se așează căpșunile/boabele de rodie, kiwi și zmeura și pe cel de-al doilea blat.

Se pune deasupra al treilea strat de blat și se însiropează (după ce a fost așezat).

Se acoperă cu frișcă (200 g).

Se decorează cu fructele rămase sau altele și cu migdale/nuci/alune dacă vreți, dacă doriți. Pentru ornat folositi un cornet din hartie de copt, subtire la varf, cu care sa puneti frisca cum doriti mai bine.

Se servește rece sau imediat după preparare.

Atenție! E bine ca blatul să fie însiropat, însă eu am pus atât de mult sirop încât a plutit zeamă pe marginea farfuriei (pe care am absorbit-o apoi cu un șervețel). Deci puneți cu măsură. După fiecare strat de frișcă și încă un blat, presați ușor blatul pentru că la partea de deasupra s-ar putea să nu mai aibă stabilitate, să se încline într-o parte sau alta, în funcție de greutatea fructelor sau de frișcă.

 

 

Reteta am invatat-o si preluat-o in cadrul programului de stimularea a consumului de fructe si legume. Uniunea Europeană a demarat în România, Bulgaria și Slovacia un proiect pilot: „Creşterea consumului de fructe şi legume proaspete în rândul grupurilor vulnerabile (copiii, persoanele vârstnice și femeile însărcinate)”, sub sloganul „Mai mult gust, mai multă savoare”.

Proiectul pilot se derulează în perioada iulie 2012 – iunie 2013 în trei ţări: România (oraşele Medgidia şi Roman), Bulgaria şi Slovacia, fiind coordonat la nivel european de către compania LIGARIS. În România, managementul şi implementarea acestuia este coordonată de către PRAIS Corporate Communications, prin angrenarea a 20 de parteneri locali: autorități locale și organizații non-guvernamentale din cele două oraşe implicate.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!