X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Apr 17, 2014 - Bucatareala, Familiale    No Comments

Traditii si obiceiuri de Pasti de la bunici

 

by Oana Grecea

Dragii mei, acest articol vreau să fie pentru voi o încântare vizuală pentru cum arată și se fac lucrurile la bunica mea în sat, comuna Hangu județul Neamț, acolo unde merg eu primăvara, de Paște, la unchii și mătușile mele (că bunica nu mai trăiește, săraca!). Pur și simplu pe mine mă încarcă de energie să văd lucrurile astea, și deși aș putea să vă arăt peisaje (din curtea casei vedem Ceahlăul), am să vă arăt totuși fotografii cu mâncare, așa cum se face aici, în cuptor pe vatră. Voi reveni și cu rețetele.

DSC04570_resize (Copy)

Pasca cu branza de vaci.

DSC04326_resize (Copy)

Ouă vopsite simplu dar și cu frunze și cu coji de ceapă.

DSC04650_resize (Copy)

Friptură de miel unsă cu untură și prăjită tot în cuptorul pe vatră, unde stă de seara până dimineața Paștelui. Are o frăgezime de se topește în gură.

DSC04596_resize (Copy)

Drob de miel și carne de vită.

DSC04526_resize (Copy)

Cozonacul în cuptor și tăiat, ca să vedeți cum arată.

DSC04713_resize (Copy)

Acum am să vă arăt și cuptorul și am să vă dau câteva ponturi de cum să coaceți la el, în caz că aveți la bunicii voștri așa ceva, sau mergeți la vreo pensiune la care aveți acces la cuptor.

În primul rând, timp de o oră se arde un mănunchi de lemne uscate în el până se transformă în jar.

DSC04433_resize (Copy)     DSC04491_resize (Copy)

Apoi, cu o lopețică specială se trage jarul afară pe un făraș.

DSC04513_resize (Copy)

Cuptorul este bine pregătit pentru copt (încins suficient) atunci când o pană de gâscă ținută 20 de secunde înăuntru se arde sau atunci când un pumn de mălai aruncat înăuntru se face auriu. Dacă mălaiul se înegrește înseamnă că este prea tare încins și va arde cozonacul sau coptura pe care o pregătiți. Există însă soluție și pentru asta, puneți pe un băț sau acea lopețică o cârpă udă și ”răcoriți cuptorul”.

DSC04555_resize (Copy)

Apoi, cu o paletă, băgați pe rând tăvile în cuptor (vedeți ce avantaj fantastic față de cuptorul electric sau pe gaz? poți să pui toate tăvile odată) și le țineți la copt circa 40 de minute. După 30 de minute puteți verifica și dacă partea de deasupra a cozonacului (spre exemplu) este făcută, o puteți acoperi cu ziare, ca să evitați arderea tot deasupra. Totul miroase genial și este o plăcere să mănânci ceva copt pe vatră. Poate sunt eu mai e modă veche, însă nu aș de nicio coptură/cozonac făcut în cuptor pe ceva făcut pe vatră. Ce inune ar fi pentru mine să am să pot face pâinea pe vatră!

DSC04614_resize (Copy)

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!