X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Ultimul barbat american, de Elisabeth Gilbert

ELISABETH GILBERT este autoarea bestsellerului „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, bestseller internaţional, vândut în cinci milioane de exemplare în întreaga lume. Din ediţia românească, publicată la Editura Humanitas în 2008, s-au vândut în mai puţin de un an 30.000 de exemplare. Eu cred că numărul lor a crescut după apariţia filmului cu aceiaşi denumire, avându-i ca interpreţi pe Julia Roberts şi Javier Bardem.

Dar „Ultimul bărbat american”, mai puţin inspirată decât cartea ajunsă ecranizare, a fost finalistă în cursa pentru premiile National Book Award şi National Book Critics Circle Award. În 2002, New York Times a desemnat-o printre „cărţile remarcabile” ale anului.

În carte, autoarea face portretul acestui erou contemporan (Eustace Conway) care trăieşte, aşa cum ne-am dori mulţi dintre noi, în deplină armonie cu natura.

Autoarea are meritul de a spune o poveste adevărată, iar documentarea specifică muncii de ziarist (ea este jurnalistă) şi-a spus cuvântul. Efortul de a scrie şi de a reda lucrurile cât mai aproape de realitate trebuie să fi fost remarcabile.

De pe coperta cărţii:

Eustace Conway e un erou al zilelor noastre. Un erou contemporan, dar în care se amestecă ecouri de demult. Cunoaşte meşteşuguri străvechi şi are carisma unui vrăjitor. Romantic şi ambiţios, inteligent şi contradictoriu, având farmecul, dar şi duritatea naturii, Eustace se consideră un „Om al destinului”.

„Diabolic de bine scrisă… În Ultimul bărbat american, Elisabeth Gilbert afirmă destul de clar: este aproape imposibil să nu fii vrăjit de Eustace Conway, fie că eşti bărbat sau femeie… Isprăvile lui, bucuria şi vitalitatea lui par aproape miraculoase.” The New York Times Book Review

Ultimul bărbat american reconstituie odiseea lui Conway. Gilbert vede în viaţa lui parabola timpului în care trăim, analizând modul în care cultura noastră ne vlăguieşte de tot ce ne este vital”. Chicago Tribune

„Sunt atât de multe motive pentru care trebuie să cititţi această carte… Citiţi-o pentru portretul unui bărbat care nu s-a despărţit nici de pământul de sub picioare, nici de cerul de deasupra capului.” Entertainment Weekly

Nu voi scrie alte citate din carte, pentru că a fost împrumutată şi nu am putut să subliniez. Una peste alta, cartea merita citita pentru a desprinde ideea ca exista si un alt mod de viata decat al nostru. (imi permit sa spun al nostru pentru ca toti cunoscutii mei care ar putea citi acest post traiesc la oras, nu in padure).

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!