X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 19, 2012 - Bucatareala    1 Comment

Un magiun de prune ca la bunica

 

Pe vremea copilăriei (adică înainte de Revoluție), mergeam în vacanțele de vară la bunica din partea tatălui, în satul Hangu județul Neamț. Multe lucruri bune am mâncat acolo (și eram tare mofturoasă la mâncare), dar îmi aduc aminte cu drag de magiunul de prune pe care ne băteam și la care uneori aveam interdicție pentru că era de bază în perioada Postului.

Nu mică mi-a fost suprinderea când am redescoperit gustul acela pierdut al magiuniunului bunicii, în borcanul de Magiun de prune de Topoloveni, care respectă o rețetă din 1914! Nu-mi amintesc sub nicio formă cum făcea bunica acel magiun (că îl păstra oricum de la un an la altul), știu că era un fel de dulce al săracilor, dulcețurile fiind delicatesele, însă noi, copiii, pe el ne băteam și-l întindeam frumos pe-o pâine de casă, cu unt de casă și lapte proaspăt de vacă fiert în ceaun/tuci.

Acum, cei de la Topoloveni, respectiv firma Sonimpex, deținută de-o femeie de nădejde, respectând rețeta, s-au trezit de fapt proprietarii unui produs 100% natural, fără conservanți, fără aditivi alimentari, fără E-uri, fără zahăr adăugat. Un kg. de magiun se obține din 5 kg. de prune proaspete românești, obținute din cel puțin 4 soiuri.

Pe site-ul companiei am aflat că pentru a păstra integral calitățile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul de prune de Topoloveni este preparat în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, magiunul de Topoloveni nu are nevoie de conservanți. Prețul unui astfel de borcan este de 18 lei.

Atașez o poză cu borcanul răsturnat, fapt ce atestă că nu este subțire ca o ducleață, nu curge și are consistența pe care ar trebui s-o aibă un magiun, pentru cine își mai amintește.

Cred că este important de știut, pentru diabetici, că magiunul obținut conține 14,42% fructoză, dar este permis cu recomandarea medicului curant – grație indicelui glicemic scăzut.

Magiunul de prune de Topoloveni poate fi consumat fie ca atare (pe biscuiți, pâine prajită, pâine cu unt sau în combinație cu iaurt, fulgi de cereale, înghețată etc.), fie ca desert în produse de patiserie (cornulețe, gogoși, clătite etc.). Produsul poate fi consumat de la vârsta de 6 luni – când începe diversificarea alimentației.

Recomandările și efectele benefice asupra sănătății ale acestui magiun sunt făcute de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Aceste idei le-am luat de pe site-ul companiei, respectiv de aici. Are efecte asupra:

– oaselor, fiind indicat copiilor, adolescenților, femeilor pre– și postmenopauzale, bărbaților, bătrânilor, datorită conținutului de bor (3,5mg/1000g) care previne apariția osteoporozei, facilitează asimilarea calciului, magneziului și a vitaminei D, elemente foarte importante pentru sănătatea sistemului osos;

– dinților, datorită conținutului de xylitol natural, care oprește demineralizarea dinților (nu permite aderarea plăcii la dinți) și remineralizează dinții atunci când există deja carii formate;

– sistemului imunitar, prin creșterea rezistenței la infecțiile virale și bacteriene;

– sistemului nervos și muscular, datorită aportului natural ridicat de potasiu, magneziu, glucide naturale, antioxidanți;

– are efect anti-stres, întărește mecanismele naturale de adaptare la stres și previne apariția oboselii cronice;

– stimulează procesele naturale de detoxifiere, previne constipația, îmbătrânirea precoce, are efect anti-aging oferind strălucire și tinerețe tenului;

– este energizant general al organismului, prin furnizarea de combustibil gata de utilizat de către creier, mușchi, alte organe vitale;

– previne apariția diabetului de tip 2 (datorită indicelui glicemic scăzut, 39/100 gr produs), a aterosclerozei, a bolilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare cerebrale, a unor tipuri de cancer (in special a cancerului de colon), a bolilor Parkinson si Alzheimer.

Și pentru că pe site-ul Magiun – Sonimpex.ro veți găsi toate informațiile despre produsele lor, vreau doar să vă mai povestesc faptul că Dulceața de nuci verzi, cel mai scump produs al companiei din ce am văzut eu pe magazinul on-line, este făcută absolut natural. Un angajat al firmei curăță manual 6 kilograme de nucă verde pe zi, din care rămân 3 kg de miez. El folosește trei perechi de mănuși pentru această operațiune, dar munca lui, plata pe zi se distribuie practic doar în câteva borcane de dulceață. De aceea prețul per borcan de Dulceață de Nuci Verzi ajunge la 45 lei.

Fabrica de la Topoloveni mai produce și ambalează în borcane ecologice: dulceață de afine ecologice Topoloveana, dulceață de caise, dulceață de căpșune, dulceață de cătină, dulceață de cireșe negre, dulceață de coacăze , dulceață din flori de salcâm, dulceață de gutui, dulceață de prune cu migdale dulci, dulceață de topinambur, dulceață de vișine, zacuscă Topoloveana.

     

1 Comment

  • avatar

    Dar de pretul prohibitiv al produselor Topoloveni nu spuneti nimic? Sau le faceti reclama mascata?? Este prosibil ca un borcan de 400gr.cu magiun de prune sa coste aproape 20 RON? Ca la el nu se curata nimic cu mana si nici zahar nu se foloseste…….
    Bine zis ca aceasta patronii de lafirma Sonimpex sau “trezit “proprietarii acestui perodus si fac legea pe piata.
    Sper sincer sa existe concurenta si la acest capitol, caci altfel produsele Topoloveni vor statea bine merci pe rafturi sau vor lua drumul exportului. Deci dragi romani, luati-va adio si nu mai salivati!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!