X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jun 6, 2013 - Bucatareala, video    4 Comments

Vasele de cupru, noua mea dragoste

 

by Oana Grecea

Erau folosite încă de pe vremea bunicilor, dacă stăm să ne gândim că și celebra Julia Child (despre care am scris aici) le folosea în bucătăria sa (prin anii 1950). Sunt evocate în toate sfaturile de către bucătari celebri, pentru că sunt cele mai bune pentru gătit (cel mai bun conductor de căldură). 

(UP-DATE: le puteti cumpara de aici: https://gandurisibucatareala.ro/vasele-de-cupru-o-investitie-peste-timp/)

Dar dragostea pentru ele nu m-a lovit așa deodată, chiar dacă mai citisem că sunt bune (de exemplu Nigella Lawson spune în cartea sa: ”Cratițele, tigăile, tăvile întinse pentru copt, toate ar trebui să aibă fundul din cupru”). Ci m-a cuprins urmărind poze cu bucătării sau rețete minunate de pe Pinterest. La un moment dat au început să-mi sară în ochi vasele din bucătării sau cele în care se gătea mâncarea. Și apoi am început să citesc despre ele că se regăsesc printre ustensilele favorite ale bucătarilor profesionişti din toate timpurile.

17a361d7276e6d679d10d51e81c7a20f

Un articol interesant pe tema gătitului în vase de cupru puteți citi în engleză aici pe site-ul meu preferat, Food52.

375b3e6af92b8f3acbfd3f38f49536a4

Și pentru că lucrurile se leagă, dacă tot am fost la Bruxelles (ca și câștigptor al concursului de blogger european) am aflat că în Belgia există o afacere de familie cu tradiție în lume, de fabricare a unor vase de cupru de foarte bună calitate. Nu am ajuns la făbricuța aflată la 25 de km de Bruxelles, dar am citit mai multe lucruri bune și utile.

c7c5555a72adb507e6a782992050e5fd

Aici este un filmuleț despre cum arată și se fabrică aceste vase la firma Falk Cooper din Belgia:

 

Compania belgiană Falk Culinair N.V. a dezvoltat o tehnologie prin care o placă solidă de cupru este acoperită cu un strat subţire de oţel inoxidabil la o presiune foarte mare pentru a realiza un produs calitativ. Vasul păstrează astfel toate avantajele legate de conductivitatea cuprului în timp ce stratul exterior de oţel inoxidabil îi dă un aspect neted, modern şi durabil. Asta pentru că, deși FOARTE SCUMP, dintre toate metalele, cuprul este cel mai eficient pentru gătit. Este cel mai bun conductor metalic după argint. Asta înseamnă practic și economie de energie.

1f35d15d2685726e3ffc470939e0e7eb

Un alt filmuleț despre vasele din cupru, provine de la firma Ramaioli Tridenti – Italia:

 

Cuprul în bucătărie este deja pentru cei cu clasă, pentru cei care vor ca totul să fie perfect în bucătăria lor, dar și cu ceva bani. Și eu îmi doresc din tot sufletul, însă mă gândesc că doar târgurile de obiecte vechi din alte țări mă ”salvează”. Am citit că vasele de gătit din cupru sunt ideale pentru plitele electrice sau pentru plitele pe gaz. Totuşi dacă un astfel de vas este utilizat pe o plită cu inducţie este necesară o placă metalică.

03080d5e8ac428626ae8e69cc015d65b

Conform studiilor, cuprul conduce căldura de nouă ori mai bine decât oţelul inoxidabil.

Din ce am văzut eu pe net (în afara faptului că România este ţara cu cele mai mari resurse de cupru exploatabil din Europa – dar nu avem nicăieri o astfel de fabrică) prețurile la importurile de vase de bucătărie din cupru de la firmele americane sau europene nu variază foarte tare și pornesc, absolut orientativ și la un tarif minim de circa 100 de dolari bucata. Bineînțeles că prețurile variază și în funcție de dimensiunea oalei, tăvii sau tigăii.

8361e5d00dd0d55bbc5919a25d9915ad

Voi atașa câteva fotografii cu bucătării ce au vase din cupru ori cu diverse obiecte din cupru mai vechi sau mai noi, pentru a vă face, orientativ, o părere.

Înainte de a insera mai jos și infograficele privind istoria cuprului (chiar dacă sunt în engleză) m-ar interesa dacă mai sunt și alții ca mine care și-ar da toate oalele din casă în schimbul unui set din cupru…

Infograficele au rolul de a vă elucida asupra faptului că un vas de cupru, chiar dacă extrem de scump, e de fapt ca un cadou pe viață, genul acela care se lasă moștenire copiilor.

 

 

4 Comments

 • avatar

  Da, Oana, ma bag si eu. Nu vreau multe, 5-6 piese mi-ar fi de ajuns si dau la schimb tot ce am acum.

  Iti doresc succes sa gasesti solutia optima pentru asta!

 • avatar

  Ma bucur Cristina. Ma bate gandul sa “vand” asa ceva pe site, adica sa import, dar la cat de scumpe sunt, nu stiu cata lume ar cumpara.. Mie oricum imi plac foarte mult aceste vase…

 • avatar

  oana ,vreu mai multe detalii cum ar fi cele legate de pret si de posibilitatea de achizitionare..sunt tare incantata si doritoare in acelasi timp..astept un semn.puup~!

 • avatar

  buna , si eu am citit ceva despre vasele de cupru si chiar as vrea sa cumpar 1….2 oale de cupru pentru preparare mancare , o tigaie si un vas pentru a tine apa de baut , dar din ce am citit as prefera sa fie din cupru simplu nu din cel care este placat la interior cu inox , efectele benefice pentru sanatate sunt cele care sunt din cupru simplu, luati legatura cu mine pe barbcosmin@yahoo.com, ….sper totusi sa nu fie pretul prea mare ….oricum am scos teflonul si am vase din inox si o tigaie de ceramica si una de fonta , bune.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!