X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Voi colectati selectiv?

Galben pentru metal și plastic, Verde pentru sticle, Albastru pentru Hârtie. Cam asta ar trebui să reținem și după încheierea campaniei ”Ai colectat, ai câștigat”, organizată de Eco-Rom Ambalaje.

Reciclând deșeurile de ambalaje, economisim energie, reducem poluarea, micșorăm cantitatea de gunoi și nu în ultimul rând, conservăm resursele naturale!

Și, lista beneficiilor și lucrurilor de știut continuă. După cum ați sesizat cred, cele mai multe și mai vizibile deșeuri de pe marginea drumului, din locurile cu picnic, din parcuri sunt cele din plastic. Trebuie să știm cu toții că  descompunerea naturală a plasticului în mediul inconjurator necesită peste 500 de ani (deci încă 6 generații după noi) din cauza materialelor care îl alcătuiesc. Din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de Pet-uri se p oate face un pullover.

Știați că pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizează aproximativ 2 kg de petrol și importante cantități de energie? Producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului. Astfel, dacă depunem sticlele de plastic în locurile adecvate, reciclarea plasticului poate reduce generarea de CO2 de 2.5 ori. La reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut. Dacă vreți să știți mai multe astfel de lucruri, care să vă responsabilizeze pe voi sau pe cei din jur, informații utile se găsesc pe www.colecteazaselectiv.ro.

 

În cadrul campaniei Eco Rom, deșeurile de ambalaje au fost transformate în premii. Educarea populației și obișnuirea cu pubelele colorate a ținut între 18 iunie și 9 septembrie, iar pe 12 ctombrie 2012 a fost anunțat marele câștigător. Pentru Eniko Andrea Stoica, o bucurie a venit după altă bucurie. La o zi după nașterea fetiței sale, ea a fost anunțată că efortul său (deși a recunoscut că face asta de ani de zile) de a depune deșeurile selctiv în scopul reciclării a fost răsplătit cu o mașină.

Campania s-a desfășurat în 23 de județe și patru sectoare din București (excepție fac sectorul 4 și 5 care nu au încheiat contract cu Eco Rom) iar participanții știau, în proporție de 80% de colectarea selectivă în scop de reciclare. Din păcate, doar 50% dintre aceștia au posibilitatea de a depunde selectiv gunoiul în localitatea unde locuiesc. Asta înseamnă că autoritățile locale din mai multe județe, orașe nu au aderat la această campanie sau nu sunt interesate de un mediu mai curat pentru noi și generațiile viitoare.

Câteva date despre rezultatele campaniei găsiți în pozele de mai jos.

     

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!