X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 30, 2014 - Proiecte in care cred    1 Comment

Voi unde aruncati uleiul ramas dupa ce ati gatit?

 

de Oana Grecea

Poate v-ați pus sau nu această întrebare, eu însă aș vrea să vă ajut să vă decideți în cunoștință de cauză. Pentru că ceea ce faceți cu uleiul după ce gătiți vă afectează casa și familia, direct și indirect.

Uleiul alimentar uzat aruncat la canalizare este nociv atât pentru om cât și pentru mediu. Uleiul uzat corodează țevile de canalizare și înfundă stațiile de epurare, costurile de întreținere ale acestora regăsindu-se în facturile noastre de întreținere. Uleiul uzat poluează atât apa cât și solul. Cum? Pelicula aceea uleioasă care se formează deasupra apei oprește oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă. Odată ajuns în sol, uleiul îl împiedică să să regenereze și să devină productiv ani de zile. Acestea fiins spuse, am și vestea bună. Există un ONG, numit chiar ULEIOSUL, un proiect pilot de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic. Pe scurt, procedura este așa: intrați pe site, completați formularul și pe raza municipiului București, cineva din echipă vine cu o cargobicicletă și colectează (spre reciclare) uleiul uzat strâns de voi într-un recipient.

Lansat oficial pe 2 decembrie 2013, acesta a reușit să colecteze până în prezent, fără prea multă promovare, peste 1500 de litri de ulei alimentar uzat de la consumatorii casnici, ulei care altfel ar fi ajuns la canalizare și ulterior în natură. Dar știți de ce îl strânge? Adică v-ați gândit vreodată că uleiul ăsta prăjit și folosit de noi de care ne este cam silă ce-i drept la sfârșit, este o resursă regenerabilă? Am aflat că dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obține 900 de ml de biodiesel iar din produsul secundar se produce un săpun natural, bun și pentru corpul uman.

Iar pentru că ULEIOSUL își dorește să fie până la capăt prietenos cu mediul, facilitează colectarea și predarea uleiului alimentar uzat cu ajutorul cargo bicicletei, desfășurând unul din proiectele verzi din București. Uleiul colectat este predat centrului de colectare Stoehr Mineral & Vegetal Oil, susținător al acestei inițiative. Ulterior, uleiul alimentar uzat este tranportat în Austria unde este transformat în biodiesel.

Am început o campanie de informare și conștientizare asupra efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat. Ne dorim să contribuim prin Uleiosul la crearea de locuri de muncă verzi în comunitate cu impact atât asupra mediului dar și asupra sănătății celor din jur. Facem ceea ce facem cu bucurie, bucurie care se simte și în reacțiile celor care ne susțin sau iau parte în proiect colectând și predând uleiul alimentar uzat. Bucuria că pot proteja natura, că există un astfel de proiect în București care oferă o soluție consumatorilor casnici ce decid să fie responsabili atât față de ei cât și față de mediu”, a declarat Marian Scafaru, managerul proiectului.

Uleiosul

 

Uleiosul nu concurează cu centrele de colectare și reciclare prezente în București. Organizarea juridică este una de tip ONG (Uleiosul este parte a asociației S.T.U.P. – Social Trading Urban Place), unul din obiectivele asociației fiind acela de a contribui la apariţia bicicletelor şi a cargo bicicletelor în oraș, încurajând folosirea acestora ca mijloc de deplasare cu scopul de a decongestiona traficul, a reduce nivelul zgomotului şi al poluării  şi de a extinde spaţiul destinat pietonilor. Noxele pe care autoturismele le elimină reprezintă 70% din poluarea din aerul capitalei, astfel că un mijloc de transport eco este binevenit.

Pentru că proiectul este încă la început, în București există o singură cargo bicicletă prezentă pe străzile orașului, dar cu ajutorul celor care înțeleg utilitatea proiectului, pot fi mai multe.

Chiar dacă uleiul alimentar uzat este un deșeu ce poate fi colectat cu ușurință în gospodărie, este menționat foarte rar în programele de informare și conștientizare asupra colectării selective. Totodată, centrele de colectare și reciclare se deplasează pentru o cantitate de minim 30 de litri la consumatorul casnic, de multe ori singura posibilitate în această situație fiind colectarea și depunerea uleiului la ghena de gunoi. Să nu vă gândiți că predarea uleiului mai departe către procesatori este vreo sursă importantă de venit, dimpotrivă, costurile de colectare sunt extrem de mici. Ideea de a strânge uleiul uzat este doar pentru a proteja țevile și mediul. Mirosurile dezagreabile din canalizări vin de la lichidele grase vărsate în chiuvetă. Grăsimile se lipesc de pereţii conductelor de evacuare, râncezesc şi sfârşesc prin a mirosi urât.

Deși nu mi-e dragă APA Nova pentru prețurile pe care le practică, vă las să cititți ce spune, pentru că este totuși autoritatea care s-a lovit de aceste probleme, a țevilor noastre de la bucătărie sau baie sau de țevile blocurilor.

Deşeurile, grăsimile menajere şi uleiul alimentar dăunează grav mediului înconjurător şi omului, iar depunerea lor pe pereţii conductelor de canalizare provoacă obturări şi coroziune rapidă, blocând sau distrugând reţelele de canalizare. Frecvenţa de curăţire şi întreţinere a acestora creşte de până la cinci ori în aceste situaţii decât în situaţii obişnuite. Aceasta duce la o creştere enormă a costurilor asupra comunităţii, ceea ce în final ne afectează pe noi toţi.”

Managerul de proiect al Uleiosul spune că această practică este interzisă prin lege atât în Uniunea Europeană cât și în România. Conform legislației în vigoare (http://www.anpm.ro/) o persoană fizică poate primi o amendă între 100 și 1000 de lei pentru aruncarea uleiului alimentar uzat la canalizare. Iar amenda pentru un agent economic pornește de la 7500 de lei și poate ajunge la 10000 de lei.

Atenție cum colectați uleiul în recipiente

Dacă v-am convins să nu mai aruncați uleiul pe țevile din locuință, ci să-l colectați într-un bidon de plastic, ar fi binevenite niște sfaturi.

  • Nu amestecați uleiul uzat cu apă, uleiuri minerale, de motor, lichid de frână, transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri (este indicat a se folosi o sită), deoarece acesta nu mai poate fi prelucrat și reintrodus în circuitul economic sub altă formă, procesul tehnologic de valorificare fiind îngreunat.
  • Când schimbați uleiul din friteuză sau tigaie, lasați-o întâi la răcit, până la o temperatură de minim 50-60 grade C. Uleiul încins produce arsuri foarte grave dar vă distruge și recipientul de plastic și ăsta este primul semn că uleiul nu este răcit suficient.

Cum puteți susține Uleiosul?

  • Vorbiți despre proiect asociației de locatari din blocul în care locuiți.
  • Vorbiți prietenilor, rudelor și cunoștințelor despre proiect.

cover-facebook-page-uleiosul-2

1 Comment

  • avatar

    …si…cei din Austria platesc pentru uleiul “nostru”?

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!