X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Vremea gemurilor in oale de cupru

 

by Oana Grecea

Acest articol este destinat celor care își doresc să gătească sănătos pentru familia lor și poate nu știu că cel mai bun gem se face în vase de cupru. Și dacă pe vremea bunicilor și străbunicilor ei făceau asta pentru că constataseră din experiență că nu se lipește gemul, că-și păstrează culoarea sau că se face mai repede decât în alte vase, e timpul să vă spun că toate astea sunt dovedite și științific. 

Practic vasele de cupru destinate gemurilor nu sunt acoperite cu otel inoxidabil tocmai pentru a permite cuprului să reacționeze cu zahărul din frcute, și să-și conserve cea mai mare parte din vitamine.

Falk Culinair, firma din Belgia de unde aduc eu vasele de cupru are la vânzare trei dimensiuni, de 18 cm, de 28 de cm și de 32 cm. Eu le-am adus doar pe primele doua (desigur că o pot comanda și pe cea mare doar că durează 3 săptămâni până sosește), fiindcă m-am gândit că nimeni nu mai face azi un volum așa mare de gem dar și că este mai scumpă. Oala de cupru de 18 cm are un volum de 2,2 litri (detaliile și poza le găsiți aici) și un preț de 495 lei/bucata, iar cea de 28 de cm are un volum de 6 litri și costă 600 lei. Le puteți comanda oricând, dar mai ales acum că este sezonul (pentru detalii, mail la contact@retetetv.ro).

1fa10b2e5041f6b91d1f0faf8e8fcf9c

 

5bb9004014c08d63327d3b7b40d36de0

De altfel, am avut plăcuta supriză să constat că pe blogul lui Cristian Borod – Bucătar Maniac el a gătit o dulceață superbă de cireșe cu mentă, într-un vas de cupru. V-aș fi arătat și fotografia dar nu am apucat să cer permisiunea pentru ea și de aceea v-am dat doar linkul.

Am găsit și blogul Bunei Menajere, care a văzut la un festival al gemului de măceșe (undeva lângă Huedin) că el se gătește în cazane de cupru și a povestit experiența ei, aici.

Nu trebuie să vă mai spun ce inspirație de gemuri și de vase de cupru găsiți pe site-urile marilor chef-i din străinătate sau pe blogurile de cooking. Să nu ziceți că nu v-am spus că cuprul este cel mai bun!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!